Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Kruidenblog Kruidenblog


Peterselie

Peterselie


Petroselinum crispum

Peterselie komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant wordt al in een Grieks kruidenboek uit de 3de eeuw v. Chr. genoemd. De Romeinen gebruikten het kruid voor ceremoniële doeleinden en uiteraard in de keuken. Waarschijnlijk hebben de Romeinen peterselie naar onze streken meegebracht.

Peterselie is altijd een bijzonder populair keukenkruid geweest. Het kruid en de wortel worden ook geneeskrachtig gebruikt.
Peterseliezaad en olie uit het zaad worden tegenwoordig niet meer gebruikt vanwege de hoge doses apiol, dat giftig is en baarmoederkrampen, lever-en nieraandoeningen veroorzaakt. 
Vanwege die eerste bijwerking werd vroeger juist het zaad gebruikt als abortivum(vruchtafdrijvend). Ze hebben een stimulerend effect op de baarmoederspieren en waren daardoor een zeer gevaarlijk aborterend middel.  Het heeft veel vrouwen het leven gekost.
In Duitsland had men niet voor niets een gezegde: "Peterselie helpt de man op het paard, de vrouw onder de aard". De straten in prostitutiebuurten werden dan ook "peterseliestegen" genoemd. En men zou ook wel bij "onkuise"meisjes een bosje peterselie op de deur gehangen hebben. Dit kan overigens ook te maken hebben met het feit dat het kruid voor mannen als afrodisiacum (geslachtsdriftstimulerend)werd beschouwd.

Tegenwoordig worden alleen kruid en wortel nog geneeskrachtig gebruikt. Hierin is de etherische olie het belangrijkst, deze heeft een urinedrijvende werking, stimuleert de spijsvertering en helpt bij blaasklachten en winderigheid.

Raadpleeg altijd een arts bij klachten en informeer de arts bij combineren met medicatie/behandeling.

Daarnaast is het kruid rijk aan vitamine A en C.
Cosmetisch wordt peterselie-extract wel gebruikt om sproeten en rimpels te helpen voorkomen. Het kauwen van wat verse peterselie helpt tegen een knoflookadem.
Als verfkruid wordt van het blad een groen-gele kleur gemaakt.

In de keuken wordt peterselie gebruikt in bouquets garni en in tuinkruidenmelanges voor braadvlees en vis of als decoratief takje om gerechten te garneren. Ook om sauzen, soepen, salades en groenten mee te kruiden is peterselie ideaal. 
Peterselie is lastig te drogen, maar invriezen gaat prima.

Recept: Peterselie-pesto
Nodig:
bos peterselie
50 g gepelde walnoten,
zout, peper
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels geraspte kaas
Doe de peterselie in de mengkom van de keukenmachine en schakel de motor kort (met tussenpozen) in. Voeg dan de walnoten toe en meng opnieuw kort. Voeg zout, peper, olie en kaas toe en meng tot een homogene massa.
Lekker op warm stokbrood.

Bekeken: 2309 |

Oostindische Kers

Oostindische Kers


Tropaeolum majus


Oostindische kers komt oorspronkelijk uit het Andesgebied in Zuid-Amerika, waar de plant met name voorkomt in de wat koelere berggebieden. Daar weet men al heel lang dat het een geneeskrachtig antiseptisch kruid is.
Aan het eind van de 17de eeuw kwam de plant vanuit Peru naar Europa. Het duurde even voordat men hier ontdekte dat het bacteriedodende eigenschappen heeft.

Oostindische Kers is nauwelijks giftig en de ziekteverwekkende micro-organismen worden er niet resistent van, iets wat bij andere antibiotica en penicilline vaak wel het geval is.
Helaas vallen de vruchtjes snel van de plant en zijn ze ook niet allemaal gelijktijdig rijp, wat het verwerken te arbeidsintensief maakt voor grootschalige productie. 

Oostindische kers kan gebruikt worden bij infecties aan de urinewegen en de luchtwegen.
Het kruid bevordert de spijsvertering en wekt de eetlust op. De zaden zijn een wormmiddel en ze worden gekneusd voor warme omslagen bij zweren en rauwe plekken.
U kunt bij infecties van urine-of luchtwegen een kop kokend water over een theelepel van het gekneusde kruid gieten en dit 20 minuten laten trekken (afgedekt). Drink hiervan drie keer per dag met kleine slokjes een kopje. Even een paar dagen hiermee doorgaan als de klachten zijn verdwenen om herhaling te voorkomen.
Kant en klare preparaten, zoals pillen of tabletten zijn effectiever omdat ze vaak van een deklaagje zijn voorzien, waardoor pas in de dunne darm de werkzame stoffen vrijkomen.

Raadpleeg altijd een arts bij klachten en informeer de arts bij combineren medicatie / behandeling.

Als eetbare, sappig en mild smakende en bovendien decoratieve bloem is Oostindische kers populair in de keuken. Ze staan prachtig op elke salade, zeker in een kleurrcombinatie met bernagiebloemen (zie een van de vorige blogs). De zaden worden vaak ingelegd in azijn en vormen zo een lekkere vervanger voor kappertjes. Het blad (bij voorkeur het zeer jonge malse blad) smaakt mosterdachtig pikant en past daarom prima in salades, roomkaas, kwark of eiergerechten of heel fijngesneden in sauzen en vinagrettes.

Opgepast:
Het blad van de Oostindische Kers moet met mate worden gegeten. Ze prikkelen maag en darmen.

Recept: kappertjes van Oostindische Kers
600 ml wijn-of appelazijn
25 g zout
6 peperkorrels
en voldoende zaden van de Oostindische Kers om een  pot van 600 ml te vullen.
Pluk/raap de zaden op een droge dag en veeg ze schoon met keukenpapier.
Doe alle ingrediënten in een pot en sluit die. Na enkele weken kunt u de kappertjes gebruiken in sauzen, als garnering of in een salade.

 

 

Bekeken: 4421 |

Salie

Salie


Salvia officinalis

Salvia betekent genezen in het Latijn. In het oude Rome werd salie gezien als een onmisbaar geneeskrachtig kruid dat zelfs zo heilig voor hen was, dat het kruid gewijd was aan hun belangrijkste god, Jupiter.  Het plukken van salie was dan ook met rituelen omringd.
Salie is inheems in de Balkan en het Middellandse Zee gebied. In de Middeleeuwen is het via de kloostertuinen ook in ons gebied terecht gekomen.
Dat salie toen al gezien werd als een apotheek op zich, mag blijken uit een geschrift van Jacob van Maerlant in zijn "Den Naturen Bloeme" uit de 13de eeuw:
"Waarom zou een man sterven als er salie in zijn tuin groeit?"

Er werden aan salie door de eeuwen heen ook vele magische krachten toegeschreven.
Zo dacht men dat het kweken van een salieplantje in de tuin een lang leven en goede gezondheid garandeerde. Of dat een salieplant in de tuin ervoor zorgde dat de vrouw de baas in huis was. 
Bij midzomernachtvieringen liepen de maagden met een takje salie door het park. Dit zou het verschijnen van de juiste echtgenoot bevorderen.

Tijdens pestepidemieën werden monddoeken in azijn met salie gedoopt als men in contact moest komen met patiënten of overledenen. Dit was minder magisch bedoeld, maar zeer praktisch; salie heeft een sterk desinfecterende werking.

In Nederland werd salie vooral 's avond meegekookt in de melk als slaapbevorderaar.

Tegenwoordig wordt salie vooral gebruikt bij maag-darmklachten: het verbetert de vetvertering door de galwerking te bevorderen, het verdrijft darmgassen, verwarmt de maag en gaat braken tegen. 
Het ontsmet en verzacht bij keelaandoeningen en heesheid.
Het werkt als een natuurlijk antibioticum.
Het werkt opbeurend bij oververmoeidheid, herstelt na virusinfecties, geeft een rustige slaap, helpt tegen hoofdpijn en bij psychische klachten in de overgang.
Het werkt bij overdadig zweten en verdrijft koorts, helpt tegen aften en ontstoken tandvlees, het werkt bloedsuiker verlagend, bloedstelpend, wondhelend.
Kortom: bijna een apotheek in een enkele plant!

En in deze tijd is salie ook een handig hulpmiddel bij (mexicaanse) griep!

Salie bij griep:

Tip: trek thee van wat salieblaadjes(2 eetlepels op een liter) bij een zere keel en gorgel er elk uur mee.

Tip: Salie vermindert hoesten en kou en helpt ter voorkoming van een kou op de borst. Neem bij begin van griep of verkoudheid dagelijks 2-4 koppen thee, eventueel met goudsbloem (zie vorig blogje). Het helpt ook bij herstel en vermoeidheid na een griepinfectie.

Tip: Toepassing met etherische olieën bij griep en verkoudheid:
Maak een mengsel van een derde  salie-olie, een derde rozemarijnolie en een derde eucalyptusolie. Doe van dit mengsel enige drupjes op een zakdoek of in een aromalamp. Diep inhaleren. Zo vaak als fijn is.

Opgepast!
Salieblaadjes of bereidingen ervan mogen niet inwendig gebruikt worden door zwangere vrouwen! (Salie is menstruatiebevorderend)
Salie vermindert de melkproductie van zogende vrouwen, dus ook niet gebruiken bij borstvoeding.

De etherische olie kan bij langdurig gebruik of overdosering leiden tot gevoel van warmte en duizeligheid, hartjagen en epileptische kramp, omdat thujon zich ophoopt, vooral in alcoholische extracten. Bij thee of gorgeldrankjes wordt nauwelijks thujon vrijgemaakt. Uitwendige toepassingen kunnen geen kwaad.

Raadpleeg altijd een arts bij klachten en informeer de arts bij combinatie medicatie / behandeling.

 

Bekeken: 2738 |

Goudsbloem


Goudsbloem


Calendula officinalis

De goudsbloem is inheems in Zuid-Europa, maar is hier in heel wat tuinen te vinden. Goudsbloem is een echte woekerplant en is daardoor soms zelfs in het wild aan te treffen. In alle oude beschavingen werd de goudsbloem al gebruikt als geneeskrachtig kruid, als kleurstof, als specerij en als toverplant. In de Middeleeuwen is de plant in heel Europa terecht gekomen. en werd toen al gekweekt in de kloostertuinen. In de 12e eeuw schreef abdis Hildegard von Bingen al over de geneeskrachtige werking van de goudsbloem.
De goudsbloem is door het uiterlijk en de kleur het meest geassocieerd met de zon. In oude Europese oerculturen werd de bloem dan ook "zonnebruid" genoemd en werd de goudsbloem gewijd aan de zon en de zonnepriesteressen (zonnebruiden).
De naam Calendula verwijst naar het feit dat de goudsbloem vrijwel de hele kalender doorbloeit, vanaf mei tot de eerste vorst.

De goudsbloem heeft geneeskrachtig gezien een heel brede werking, maar wordt het meest ingezet bij huid-en slijmvliesontstekingen en voor wondgenezing, zoals kleine brandwonden, blaren en zweren. Met name de bloemen hebben een ontstekingsremmende en antiseptische werking en worden in de vorm van een extract veel in zalven en kosmetische producten verwerkt. Goudsbloem is populair omdat het weinig bijwerkingen kent en ook door kinderen en oudere mensen goed verdragen wordt.

Opgepast:
Niet gebruiken bij allergie voor composieten familie (zeldzaam)

Raadpleeg altijd een arts bij klachten en informeer de arts bij combinatie medicatie/behandeling

In de keuken wordt fijngehakte goudsbloem gebruikt om kaas te kleuren of om salades, rijst of eieren een prachtig uiterlijk te geven. Het wordt ook wel verwerkt als betaalbare vervanger voor saffraan. Ook in zoete gerechten als vla en pudding kan goudsbloem gebruikt worden. In potpourri's passen de oranje-gele bloemen en bloemblaadjes natuurlijk ook prachtig.
Tot slot is goudsbloem ook een verfkruid; gemengd met aluin levert het een gele verf op.

 

Bekeken: 2083 |

Echinacea of Rode Zonnehoed


Echinacea of Rode Zonnehoed

Echinacea Purpurea

Echinacea is inheems in de Verenigde Staten, maar vindt ook een belangrijke plaats in Europese tuinen. De oorspronkelijke Amerikaanse bevolking (Indianen) gebruikte echinacea voor het behandelen van diverse aandoeningen. Dit gebruik werd al snel overgenomen door de nieuwe bevolking . Al in 1895 werd echinacea in Noord-Amerika formeel erkend als geneesmiddel. Niet lang daarna werd deze  Rode Zonnehoed ook in Europa zeer geliefd in de kruidengeneeskunde.

Zowel de wortel als het kruid van de plant worden medicinaal gebruikt. De langeketen koolhydraten en de etherische oliën zijn de belangrijkste inhoudsstoffen die het immuunsysteem stimuleren.
Daar wordt echinacea dan ook het meest voor ingezet. Maar echinacea wordt ook wel inwendig gebruikt voor slecht genezende oppervlakkige wonden en voor desinfectie bij abcessen, puisten en ontstekingen.
Griep en urineweginfecties en ter voorkoming van verkoudheid zijn drie indicaties waarvoor echinacea beroemd is. De werking ervan op het immuunsysteem is al in talloze wetenschappelijke onderzoeken aangetoond.
Echinacea is ook goed te gebruiken als gorgeldrank bij keelpijn, amandelontsteking, zweren in de mond en ontstoken tandvlees.
Ook als men een verzwakt immuunsysteem heeft en daardoor gevoelig is voor voortdurende kleine ontstekingen kan echinacea uitkomst bieden.

Opgepast:
Niet gebruiken bij allergie voor composieten, chronische ziekten als tuberculose, aids, MS of andere auto-immuunziekten. Niet gebruiken bij aandoeningen waarbij immuunrespons onwenselijk is, bijv. na transplantatie. Niet langer dan acht weken achter elkaar gebruiken.

Raadpleeg altijd een arts bij klachten en informeer de arts bij combineren met medicijnen/behandeling.

Bekeken: 1925 |

Tijm

Tijm


Thymus Vulgaris

Tijm werd al door de Egyptenaren gebruikt voor het balsemen. Door de Grieken werd tijmolie bij massages gebruikt. Zij vonden vooral de geur stijlvol als parfum. De Romeinen vonden hun kaas er beter mee smaken. De Engelsen borduurden om de moed van hun middeleeuwse ridders te vergroten een tijmtakje op symbolen. In de 17de eeuw werd het gebruikt in een soep van bier en tijm om verlegenheid te overwinnen. In Schotland werd tijmthee gedronken om kracht en moed te krijgen en om nachtmerries te voorkomen. Niet zo gek, want de Griekse betekenis van het woord ´Thymos` is moed.

Tijm is nog steeds zeer geliefd. Niet in de laatste plaats als keukenkruid. In combinatie met kaas is het nog steeds zeer gewaardeerd, in soepen, in vullingen voor kip en varkensvlees, in bouquets garnis en in olie, wijn en wijnazijn. Het combineert geweldig met courgettes, aubergines, zoete pepers en tomaten. Citroentijm is geschikt voor zoete toetjes.

Ook als geurkruid wordt het gebruikt in kastzakjes, in kruidenkussens (nog steeds tegen nachtmerries) en kruidenmelanges. Een paar drupjes tijmolie in de aromalamp werkt luchtzuiverend.

Tijm wordt geroemd om de geneeskrachtige werking. Het werkt ontsmettend, antibacterieel, schimmelwerend en slijmoplossend en het verbetert de spijsvertering.
Tijm stimuleert vooral het opgeven van slijm bij het hoesten en gaat het hoesten zelf ook tegen. Tijm helpt prima bij een slechte adem. Het is ook schimmelwerend bij voetschimmel. Bij hoofdpijn en/door verkoudheid is stomen met een kom kokend water met wat tijm verlichtend.
Spoelen met een tijmthee werkt antiseptisch bij keelpijn, ontstoken tandvlees, en inwendige infecties of parasieten.

Opgepast:
Met mate gebruiken tijdens zwangerschap of bij epilepsie. Geen tijmbaden bij verwondingen of ontstekingen van de huid, koorts, hartklachten of bij hoge bloeddruk. Allergische reacties zijn mogelijk. De hoeveelheden in eten zijn onschadelijk.

Raadpleeg altijd een arts bij klachten en informeer de arts bij combineren met medicatie/behandeling.

Bekeken: 3060 |

Rozemarijn

Rozemarijn
Rosmarinus officinalis

Rozemarijn wordt al sinds de Oudheid gekweekt als geneeskrachtige plant. Maar ook in de keuken en in de parfummakerij (etherische olie) wordt rozemarijn bijzonder gewaardeerd.
In bad heeft rozemarijn, naast een heerlijke geur, een opwekkende werking, het stimuleert de bloedsomloop. In shampoos staat het daarom bekend als middel tegen allerlei (hoofd)huidproblemen en bevorderaar van gezonde en sterke haargroei.
Rozemarijn wordt breed medicinaal gebruikt. Inwendig bij spijsverteringsklachten,
uitwendig bij reumatische klachten en als ondersteunende behandeling bij doorbloedingsstoornissen (koude voeten en handen).
Rozemarijn verbetert, door de bloedcirculatie te stimuleren, het geheugen en de gemoedstoestand. Het werkt tevens menstruatie opwekkend.
Rozemarijn is sterk ontsmettend en doet het prima als gorgeldrank bij keelpijn (net als salie)
en als ontsmettingsmiddel bij ontstekingen. Het is ook een prima kruid om te inhaleren bij verstopte en/of ontstoken bijholten. Sommigen vinden baat bij rozemarijn bij beginnende migraine.
Ook prettig: het verdrijft motten uit de kledingkast. 
Er werden en worden de plant vele magische krachten toegekend op het gebied van vriendschap, liefde, trouw en bescherming.
Opgepast:
Rozemarijn tijdens zwangerschap en borstvoeding en bij hoge bloeddruk of epilepsie met mate gebruiken (liever niet de etherische olie).
Niet gebruiken bij hoofdpijn en migraine die "branderig"aanvoelt. Neem rozemarijn bij migraine alleen preventief.
Hoeveelheden in voedsel zijn ongevaarlijk.

Raadpleeg altijd een arts bij klachten en informeer de arts bij combineren met medicatie/behandeling.
Recept: Rozemarijnazijn
Neem 25 gr rozemarijnblaadjes en 1 liter wijnazijn. Laat de rozemarijn twee weken in de azijn trekken. Zo nu en dan schudden. Na twee weken zeven en in een fles doen.
Gebruik 1-2 eetlepels in het laatste spoelwater tijdend het haarwassen.
Tegen roos: rozemarijnazijn 20 minuten voor het wassen grondig in de hoofdhuid wrijven.
Bekeken: 3668 |

Pepermunt

Pepermunt

 
Mentha piperita

Pepermunt is een heel oude geneeskrachtige plant, die door archeologen zelfs gevonden is in de duizenden jaren oude graven van Egypte. Ook de Grieken en de Romeinen waren dol op pepermunt. Het is nog steeds een van de populairste kruiden. Ook in de keuken is het een aantrekkelijk kruid.
Het is makkelijk te kweken...zelfs te makkelijk; de plant woekert nogal snel, dus in een emmer zonder bodem in de tuin planten,  is verstandig.

De gebruikte delen van de plant zijn met name het blad, maar ook de olie die door waterdampdestillatie uit pas geoogste bloemen van de pepermunt wordt gewonnen.
De belangrijkste inhoudsstof is de etherische olie, die als voornaamste deel menthol bevat.
Pepermuntblad (thee/tinctuur)  wordt gebruikt bij spijsverteringsproblemen, winderigheid, maagslijmvliesontsteking en galkrampen.
Pepermuntolie inwendig wederom bij spijsverteringsklachten en prikkelbare darm, maar ook bij hoest en verkoudheid.
Uitwendig bij reuma, spanningshoofdpijn, jeuk, netelroos en pijn bij een gevoelige huid en bij spier-en zenuwpijn.

Pepermunt wordt vaak voor de smaak toegevoegd aan de meeste soorten kruidenthee.

Opgepast:
Pepermuntolie mag niet bij baby's en kleine kinderen op de borst of het gezicht worden opgebracht. Dit kan leiden tot kramp van de stemspleet en soms tot ademstilstand
Niet gebruiken bij contactallergie voor pepermunt en ook niet bij galblaasontsteking, afsluiting van de galwegen of bij ernstige leverschade.
Bij inwendig gebruik van pepermuntolie kan brandend maagzuur optreden.
Bij uitwendig gebruik zijn huidreacties mogelijk.
Het inhaleren van menthol kan in zeldzame gevallen ademhalingsklachten veroorzaken.


Raadpleeg altijd een arts bij klachten en informeer de arts bij combineren met medicatie / behandeling.

Recept: Verkoelende pepermuntdrank voor de warme dagen:

Zet een slappe pepermuntthee van 12 g pepermuntblad en 5 dl water. Voeg het sap van een citroen toe. In de koelkast laten afkoelen, voeg ijsblokjes en een takje verse pepermunt toe. Drink de ijsthee tijdens warme dagen.

 

Bekeken: 2731 |
<< Start < Vorige 11 12 13 14 15 Volgende > Einde >>

SNP Natuurreizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vermelding i.v.m. cookiewetgeving websites:

 

Om er voor te zorgen dat alle functionaliteiten van deze website naar behoren werken, gebruikt deze website cookies.
Deze cookies bevatten geen persoonlijke informatie en zijn niet gevaarlijk.
Daarnaast kunnen cookies gebruikt worden om bezoekers te analyseren, teneinde u en andere bezoekers een nog betere website-ervaring te geven.
Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Op deze informatieve website hebben we enkele advertenties geplaatst van onder andere Waschbaer, dit is om een klein gedeelte van de kosten voor het in de lucht houden van deze kruidenwebsite te kunnen betalen. De advertenties zijn met zorg door ons gekozen en deze bedrijven dragen wij een warm hart toe.
Mocht je op een later moment besluiten om iets te gaan bestellen bij een van deze bedrijven, ga dan alstublieft  via de advertentie op onze pagina, dan krijgen wij een kleine vergoeding hiervoor.  Hartelijk dank, namens Ella van de Kruidenkorf.