Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Kruidenblog Kruidenblog


Peren

Peer

Pyrus Communis


Lokaal eten is het allerbeste, daar zijn we met zijn allen wel over uit. Nederlandse peren eten in het najaar is dan ook lekker, gezond en logisch. ‘Herfstrassen’, die geplukt worden vanaf eind augustus tot en met september kunnen alleen kort bewaard worden. ‘Bewaarrassen’,  zoals de bekende Conference,  kunnen soms wel tot eind april goed blijven. Thuis zijn peren een dag tot een week op een koel plekje houdbaar. In de koeling kun je ze zelfs twee tot drie weken bewaren.

Fruit eten in zijn algemeenheid is gezond. Twee stuks per dag wordt niet voor niets geadviseerd.  Peren hebben meer voedingsstoffen per calorie dan calorieën per voedingstof.  Dat terwijl ze heel zoet zijn. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamines en mineralen. Ze worden beschouwd als hypoallergeen omdat peren het minst waarschijnlijk een allergische reactie uitlokken ten op zichte van al het andere fruit.

Peren hebben een lange mystieke geschiedenis. Ze werden al in de Oudheid gegeten. De oudste vermeldingen stammen uit 5000 v. C. vanuit China. Daar geloofde men dat de peer het symbool voor onsterfelijkheid was, omdat perenbomen erg oud kunnen worden.
Peren werden in de Griekse en Romeinse Oudheid met drie godinnen geassocieerd. Van Hera werden beeldjes gesneden van perenhout, ook Aphrodite en Athena hadden de peer als embleem. Deze godinnen stonden vooral voor vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, huiselijkheid en welvaart. 
Bij de oude Germanen was de wilde perenboom heilig en werden daarom vaak door apostels van het Christendom omgehakt. In Auxerre liet een bisschop een heilige Perelaar uitrukken omdat lokale jagers de koppen van gedode dieren daar offerden. 
In de symboliek worden peren vaak met het erotische vrouwelijke geassocieerd, waarschijnlijk vanwege de vorm, sappigheid en zoetheid. Peren werden ook daarom als krachtig vruchtbaarheidssymbool gezien.
Vanwege de kwetsbaarheid en korte leven van perenbloesems stonden die vaak symbool voor rouw en kortstondigheid van het leven en als uiting van troost
Perenhout daarentegen, dat buiten erg snel rot, werd vaak met demonen gelinkt.
In volksmagie werden appels geassocieerd met jongens en peren met meisjes. Als er bijvoorbeeld een jaar is met veel perenoogst, dan zullen er ook veel meisjes geboren worden. Nageboortes werden begraven onder een perenboom, indien men een meisje als volgend kind wenste en onder een appelboom als het een jongen moest zijn.
Babies werden wel naar de Perelaar gebracht om te stimuleren dat ze groot en statig zouden opgroeien. Ritueel gesneden perentakjes bezaten speciale krachten. De laatste peer of appel aan een boom werd niet geplukt, maar was om heksen gunstig te stemmen, zodat zij geen onweer op de gemeenschap zouden afsturen.

Dat gewone peertje is dus niet zomaar een vrucht!

Recept:
Natuurlijk is gewoon happen in een biologische peer het makkelijkst. Of stukjes aan je ontbijtmuesli toevoegen. Maar probeer eens stukjes peer in je salade (wel wat druppeltjes citroensap toevoegen om bruin worden tegen te gaan). Lekker met rauwe witlof, veldsla of ijsbergsla. En nog lekkerder als je nootjes of zaden(walnoten, pijnboompitten of zonnebloempitten) met eventueel kaasstukjes (blauwschimmel of gorgonzola, etc.) toevoegt. Vind je eigen favoriete combinatie!

En hier vind je in mijn blog nog een heerlijk recept voor stoofperen:
(klik op afbeelding)

Bewaren

Bewaren

Bekeken: 1415 |

Citroenverbena

 

De pure schoonheid van Citroenverbena( Geurend IJzerhard/Vervaine)
Aloysia Citriodora/Aloysia Triphylla/Lippia Citriodora


Citroenverbena is een kruid dat bekend staat om zijn verfijnde citroenachtige geur en wordt in ons land ook wel verkocht onder de Franse naam Vervaine. Het wordt vaak verward met het inheemse familielid Verbena Officinalis of IJzerhard. 


Citroenverbena/Vervaine werkt spijsverteringsbevorderend, is windverdrijvend en krampstillend en wordt daarom wel aangeraden bij indigestie, opgezette buik, oprispingen, winderigheid of krampen. Het werkt rustgevend en zenuwstillend en wordt daarom soms ingezet bij slapeloosheid. De etherische olie wordt in de aromatherapie vooral gebruikt bij neerslachtigheid, angst of stress. De dosis: 1-2 kopjes kruid per dag na de maaltijd. (infuus 15 g op liter). Mocht je het willen drinken als thee bedenk dat er kamfer inzit en aangeraden wordt het niet onbeperkt of voor langere tijd te drinken.


Citroenverbena wordt veel in badproducten verwerkt en dat kent een goede reden. Het heeft namelijk op energetisch, psychisch en magisch vlak twee belangrijke eigenschappen: reinigen (purificatie) en schoonheid.

Het heeft een psychisch kalmerende werking. Het kalmeert de zenuwen en verlicht neerslachtigheid. Vooral de geur werkt oplevend en geeft een vredig gevoel.

Het wordt gebruikt in milde magie, bijvoorbeeld als het doorbreken van slechte gewoonten het doel is. Maar ook om het lichaam, de geest en de aura vooraf te reinigen (bijvoorbeeld in combinatie met lavendel en rozemarijn). Tevens kunnen een werk-of spirituele ruimte met Citroenverbena gereinigd worden. Het zal negatieve energieën verwijderen. 

We gebruiken niet voor niets het woord “schoonheid” en “aantrekkelijk” als we esthetische pracht bedoelen. Dit is precies de kracht die Citroenverbena heeft; het reinigt en verwijdert lelijkheid en trekt schoonheid aan.  Van oudsher wordt Citroenverbena dan ook veel gebruikt in zogenaamde ‘liefdestover’ waarbij Citroenverbena geen sterk seksueel kruid is maar meer wil attenderen op kwaliteiten en innerlijke schoonheid. Maar vergis je niet; al zal het inwendig gebruik je libido verlagen (vanwege de kalmerende werking), de geur van Citroenverbena kan wel degelijk opwinden. Een bad met Citroenverbena laat het haar glanzen en het ziet er schoon uit. Het werkt ontgiftend op het lichaam en maakt poriën kleiner. De geur is verfijnd, maar tegelijkertijd citroentjesfris.

Maar pas op met zon als je producten met etherische olie van Citroenverbena op de huid hebt gebruikt. Door de furocoumarinen in het kruid is het enigszins fototoxisch, wat betekent dat het mensen die hier gevoelig voor zijn, uitslag kan geven, als ze daarna blootgesteld worden aan  zonlicht. Het is dus meer iets voor de avond.

Dit keer een recept voor badzout met Citroenverbena.
-2 delen havermout (meel)
-1 deel  zeezout
-1 deel baking soda
-1,5 deel gedroogde vervaine/citroenverbena (poeder)

Havermout en Citroenverbena tot meel en poeder maken in de food processor en/of de vijzel. Je kunt uiteraard de grove ingrediënten ook in een lapje doen en aan de kraan hangen. Hele blaadjes en grove mout in het water lijken romantisch, tot het in het afvoerputje blijft zitten ;-)
 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bekeken: 1667 |

En dan is er koffie

En dan is er koffie...

 

Het lijkt zo gewoon dat  “bakkie” troost, slobber, pleur of leut. Maar we houden met zijn allen op met werken om er een pauze aan te wijden. Geen vergadering start zonder eerst koffie geschonken te hebben en een eerste uitnodiging is steevast om een kopje koffie te komen drinken.
We zijn er massaal verslaafd aan  en het helpt ons menig dag door, na een slechte nacht. Vaak wordt het drinken van koffie als slecht voor de gezondheid gezien. Maar koffie kent ook vele gezondheidsvoordelen, maar daarover straks meer. 

Geschiedenis
Naar alle waarschijnlijkheid hebben Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet. Het woord koffie is afgeleid van het Arabische woord qahwa of quahweh wat ook  'geeft sterkte' of 'macht' betekent. Een andere theorie is dat het woord afgeleid is van de plek waar het vandaan kwam, namelijk het Koninkrijk Kaffa. De havenstad Mokka werd de belangrijkste distributeur vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië werd getransporteerd. Zowel islamitische geestelijken als Ethiopisch christelijke geestelijken hebben de drank verboden vanwege het stimulerende en verslavende effect. Deze verboden zijn altijd weer na verloop van tijd ongedaan gemaakt.


Koffie werd in Arabische landen eerst als medicijn toegepast en later als hulp bij het mediteren. De Sufis gebruikten het om wakker te blijven tijdens de nachtelijke dikhr-meditatie. Via Mekka werd het gebruik van koffie over de hele wereld verspreid. Christenen geloofden eerst dat het een ‘zwarte bittere uitvinding van Satan’ was, iets heel anders dan wijn, dat symbolisch Christus’ bloed was. In de zestiende eeuw veranderde dit toen Paus Clement VIII koffie proefde en het zijn zegen gaf.
Voor velen in het Midden Oosten, de Hoorn van Afrika en in delen van Oost Europa heeft koffie nog steeds een religieuze gevoelswaarde en wordt in rituelen toegepast. Ook worden soms specerijen toegevoegd als kaneel, kardemom of kruidnagel. Vaak wordt de koffie met het koffiedik geserveerd en soms wordt dan de achtergebleven drab in de kopjes “gelezen”om de toekomst van de koffiedrinker mee te voorspellen. 


Gezondheid 
Koffie bevat cafeïne dat het energieniveau, de gemoedstoestand en diverse aspecten van de hersenfuncties bevordert. Maar wie grote hoeveelheden koffie drinkt, kan hier vaak niet ineens mee stoppen zonder lichte ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn. Gezonde mensen kunnen 4-5 kopjes per dag drinken zonder negatieve gezondheidseffecten. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd maximaal 2-3 kopjes per dag te drinken.
Koffie bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen, met inbegrip van riboflavine, pantotheenzuur, mangaan, kalium, magnesium en niacine. Koffie is zeer rijk aan anti-oxidanten die weefsels en DNA in cellen tegen schade beschermen en zo het verouderingsproces wat vertragen.  Daarnaast is het voor velen het enige voedsel met bitterstoffen dat zij binnen krijgen. Bitterstoffen helpen bij de galproductie en helpen bij de spijsvertering. 
Koffie helpt 10 tot 30 procent bij de vetverbranding en zit bijna in elk afslankmiddel. Het geeft een boost aan de stofwisseling. Maar bedenk wel dat het effect voor lange termijn drinkers klein is.  Cafeïne kan het adrenaline niveau verhogen en vetzuren vrijmaken uit het vetweefsel. Daarmee komen ze beschikbaar als brandstof die lichamelijke prestaties verhogen.  Dus een kopje koffie drinken voordat je gaat sporten is een goed idee.
Mensen met astma kunnen baat hebben bij het drinken van koffie of het nemen van een koffie-voetenbad.
In verschillende onderzoeken lijkt cafeïne een gunstig effect te hebben in voorkómen van ernstige aandoeningen zoals diabetes type 2, Alzheimer, Parkinsons, depressie, galstenen en diverse lever-en darmaandoeningen.
Maar koffie bevat alkaloïden en essentiële oliën die te stimulerend kunnen zijn. Cafeïne kan de bijnieren uitputten en de energetische verwarming die koffie geeft,  kan ook negatief zijn. Mensen met auto-immuun ziektes of problemen met warmteaandoeningen  als opvliegers, nachtzweten, rode verhitte huid, snelle pols of hoge bloeddruk zouden zeker geen koffie moeten drinken.  Daarnaast is de meeste commerciële koffie zwaar bespoten met pesticiden en is het kiezen van een biologische soort beter. Koffie kan ook de werking van medicatie of medicinale kruiden versterken, waarmee de dosering ervan onbetrouwbaar wordt. Meer dan drie kopjes koffie per dag vergroot de kans op een miskraam, maar bij cafeïnevrije koffie schijnt die kans nog groter te zijn.  Er zijn ook vele gezondheidsbevorderende effecten bij het stoppen met koffiedrinken. En het is belangrijk naast koffie ook andere dranken te nemen. Koffie hydrateert maar een kwart zo goed als water en koffie drinken in plaats van water is dus niet zo gezond.

Recepten en tips:
Citroenkoffie bij hoofdpijn:
Schenk het sap van 1 citroen in 1 kopje koffie (zonder melk en suiker) en drink het snel op.
Ontgiftend koffiedik gezichtsmasker:
Maak  na je ochtendkoffie een mengsel van het verse koffiedik, een  beetje cacaopoeder, een flinke scheut volle melk of yoghurt en een theelepel honing. Dit mengsel bevat veel antioxidanten en helpt gifstoffen uit je huid af te voeren. Smeer je gezicht lichtjes in en laat het 15 minuten zitten. Weghalen met een warme washand.
Wist je dat koffiedik een goed middel is om nare geurtjes uit de koelkast te krijgen? Gewoon een open bakje in je koelkast zetten.
Als je veel geurtjes tegelijk moet ruiken bijvoorbeeld als je een parfum of etherische olie uit wil kiezen, kan je je neus weer even neutraliseren door aan koffie te ruiken.
Ga je wortels zaaien, vermeng dan voor een betere opbrengst de grond met wat koffiedik.

Zo  en nou gaan we koffie zetten!


Recept winterkoffie met gember en hazelnoot:
Roer een theelepel hazelnootpasta en een theelepel honing met 5 gram gemberpoeder en 5 gram kardemom goed door elkaar en doe het in een kopje. Kopje afvullen met sterke espresso
en doe er melkschuim over.

Proost!

Gerelateerde artikelen:

Kardemom

Cichorei

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bekeken: 1992 |

Oud en Nieuw: zoeken naar bescherming en geluk

In onze tijd wensen we elkaar geluk op Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag, we eten oliebollen en steken vuurwerk af om het kwade ver van ons af te houden. We doen mee aan een loterij om het geluk vast een handje te helpen.
Vroeger waren Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag ook een periode waarin bescherming, geluk, liefde en voorspellingen voor het komende jaar gezocht werden. Uiteraard speelden planten en kruiden hierbij een grote rol. 

In Thüringen werden op Oudejaarsavond vliertwijgen afgesneden en tot een hoepel omgebogen, waarmee men beschermd was tegen brand in het volgende jaar. Het nuchter eten van drie rozenbottels op Nieuwjaar of Oudejaarsnacht bood speciale bescherming tegen ongeval en ziekte.
Het bedachtzaam eten van een appel op nieuwjaarsdag hielp als men zou verdwalen in het komende jaar, men hoefde slechts terug te denken aan die appel om de weg terug te vinden.

Kinderen in Frankrijk riepen op Nieuwjaarsdag rond om de Maretak te bejubelen als beschermer voor het nieuwe jaar. 

Op Nieuwjaarsdag werden kippen met gierstekorrels gevoederd, zodat ze veel eieren zouden leggen. Mensen die op Oudejaarsavond gierst eten zouden hun geld behouden. De gierst stond hierbij symbool voor goud dat geofferd moest worden om meer goud te verkrijgen.

Om te zien of er een huwelijk zou plaats vinden liet men twee mirteblaadjes in de teil drijven: dreven de blaadjes samen dan was er een huwelijk op komst, gingen ze juist uit elkaar dan was het met de liefde gedaan. In Hongarije gooiden meisjes op Oudejaarsavond erwten tegen de muur: degene van wie de erwt bleef hangen, zou trouwen in de loop van het jaar. Een meisje dat op Nieuwjaarsdag aan de takken van een perenboom schudde en tegelijkertijd het blaffen van een hond hoorde, wist dat uit de richting van het geluid haar toekomstige echtgenoot zou komen.
Een appel werd geschild met een ongebroken schil, die werd dan over de schouder naar achter gegooid. De vorm van de op de grond liggende schil beschreef de initialen van de toekomstige minnaar.

Twaalf uienrokkken werden met zout bestrooid en buitengezet, na op elke ui de naam van een maand te hebben gekrast. De volgende dag las men uit de vochtigheid die erin getrokken was, wat de neerslag zou zijn in de betreffende maand. 
Maagdenpalmblaadjes werden op Nieuwjaar op een vuur gelegd: krulden ze om dan wees dit op geluk, verbrandden ze, dan stierf men in het nieuwe jaar. Of men legde het in een teil met water tijdens de Oudejaarsnacht: werd het blad zwart dan wees dit op de dood, gevlekt op ziekte, bleef het groen dan werd het een gezond jaar.

En dat is wat ik een ieder van jullie wens…

Een gezellige Oudejaarsavond, een inspirerende Nieuwjaarsdag en vooral
een gelukkig, groen en gezond jaar!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bekeken: 1651 |

Hulst

Hulst

Ilex aquifolium

 

Hulst is niet zomaar een kerstversiering...

Zie je een hulstblaadje afgebeeld op een menu of op een taart, dan weet je meteen dat het voor de kerst  bedoeld is. Er is geen duidelijker symbool voor kerst dan het hulstblaadje, liefst met besjes erbij. Hulst is een van de weinige planten die in donkere decemberdagen er op zijn mooist uitziet. Glimmende groene blaadjes waar het schaarse licht mee speelt en stekelige bladranden die het zijn uitgesproken vorm geven. En dan is er het contrast met de knalrode bessen.

Maar de symboliek gaat dieper dan het uiterlijk van de plant alleen. In vele culturen is Hulst sinds mensenheugenis  verbonden aan Joel, Kerstmis of de Winterzonnewende.

In de Oudheid werd hulst veel gebruikt bij religieuze ceremoniën. Tijdens de Saturnalia (Romeinse Winterzonnewende) werden Saturnus-tempels al met hulst versierd en gaf men elkaar hulsttakken om eeuwige vriendschap en gelukkig Nieuwjaar te wensen.  Vermoedelijk is dit gebruik overgenomen door de eerste Romeinse christenen.

In de Brits-Ierse folklore vertegenwoordigt de mythologische Hulstkoning de ene helft van het jaar en zijn tegenhanger de Eikkoning de andere helft. De twee vechten eindeloos om de macht tijdens de winter- en zomerzonnewende. Tijdens Midzomer is de Eikkoning op het hoogtepunt van zijn kracht en de Hulstkoning het zwakst. De Hulstkoning wordt daarna langzaam sterker en rond de herfstequinox zijn de rollen omgekeerd. Hij is op het hoogtepunt van zijn kracht tijdens Midwinter, waarna de kracht van de Eikkoning weer groeit. Op deze mythe zijn meerdere varianten met heldenparen zoals Lugh en Balor, Jezus en Johannes de Doper, maar ook de roodborst en het winterkoninkje. 

Een andere tweeling combinatie is Hulst-Klimop. Beide planten zijn wintergroen. Een hulst die verstrengeld is met klimop werd gezien als belichaming van de strijd, de afhankelijkheid én samenwerking tussen man en vrouw. In Engeland werd elk jaar een jongen uitgekozen als Holly-boy en een meisje als Ivy-girl.  Zij paradeerden dan door de straten om het oude jaar uit te luiden en de groei en vruchtbaarheid van het nieuwe jaar te verwelkomen.

In vroegchristelijke tijden ging een vastentijd vooraf aan de kerstviering.  In veel Duitse streken hoorde daar ook kastijding bij. Hulst met het stekelige blad was hiervoor een perfecte roede. Hulst symboliseert in de christelijke iconografie de boetedoening.  De stekelige, altijd groene Hulst met zijn bloedrode bessen wordt beschouwd als symbool voor de ‘doornenkroon van Christus’

Als wintergroene struik staat de hulst natuurlijk voor dood en wedergeboorte en wordt om die reden ook vaak op begraafplaatsen aangeplant.

Een ander Brits volksgeloof wijst ons op het afwerende karakter van de hulst. Het beschermt tegen blikseminslag, hekserij en kwade geesten en werd daarom vaak bij stallen en de voordeur geplant. Binnenshuis was hulst alleen gewenst tijdens de twaalf dagen durende kerstperiode. Het brengt ongeluk als  het vóór kerstavond in huis gehaald wordt. Ook moest al het kerstgroen in de twaalfde nacht verbrand worden. Het per ongeluk achterblijven van het kleinste hulstblaadje of ander kerstgroen bracht  tegenspoed of zelfs de dood in huis.

Hulst werd gebruikt om voorspellingen te doen. Kleine brandende kaarsjes werden op drijvende hulstblaadjes gelegd.  Bleven ze drijven dan is de uitslag positief, zonken ze dan was de uitslag negatief.

Hoewel hulstblad vroeger in de kruidengeneeskunde gebruikt werd bij koortsaanvallen, gewrichtspijn of longontstekingen wordt het tegenwoordig nauwelijks meer ingezet. Er is te weinig onderzoek naar de werking, dosering en effectiviteit gedaan. De bladeren kunnen diarree, misselijkheid, braken, buik- en darmklachten veroorzaken. Besjes zijn gevaarlijk,  met name voor kinderen als ze er meer dan vijf van eten.
Wel is er een bloesemremedie die mensen helpt die snel jaloers of wraakzuchtig zijn. Het bevordert onzelfzuchtigheid en medeleven. Ook in de homeopathie wordt hulst bij dit menstype ingezet.
Onzelfzuchtigheid en medeleven zijn sentimenten die het hele jaar, maar zeker ook bij de decembersfeer horen. 

Ik wens je veel plezier met het decoreren met wintergroen en hoop dat de onzelfzuchtigheid en het medeleven van de hulst de feestdagen ook mogen kleuren.Gerelateerde artikelen:
Den
Maretak

Bewaren

Bewaren

Bekeken: 2401 |

Amandelen


Zoete Amandelen

(Prunus dulcis var. Dulcis)

Over amandelen, liefde en suikervrije marsepein maken…

Amandelen zijn het zaad van de amandelboom. Bittere amandelen zijn de vruchten van Prunus dulcis L. var. Amara. Zoete amandelen zijn de vruchten van Prunus dulcis var. dulcis. Ze worden aan het eind van de zomer geoogst, waarbij het dan gaat om de pit. Het vruchtvlees wordt weggegooid. De buitenkant van de 'pit' van deze steenvrucht wordt gekraakt en het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren.
Overigens wordt in landen in het Midden Oosten het jonge amandelfruit, vaak gedipt in wat zout, wel gegeten. De amandelboom komt daar oorspronkelijk vandaan, maar ook uit Noord Afrika en het Indisch Subcontinent. 

Amandelen van de wilde vorm bevatten glycoside amygdaline, dat bij het persen of, kauwen van het zaad vrijkomt en giftig is. Dit is te herkennen aan de bitterheid van de amandel. Hoe bitterder, hoe giftiger. Zeer gedoseerd en onder toezicht gebruikt, kent de bittere amandel wel medicinale toepassingen.  Door selectie en veredeling van de zoetere soorten, waarschijnlijk al vanaf de vroege Bronstijd,  is de gifstof in geteelde zoete amandelen praktisch verdwenen. De bittere amandel wordt steeds minder geteeld.

Zoete amandelen worden vooral verwerkt in voedingsmiddelen en cosmetica, maar worden ook zo, rauw of gebrand, als snack gegeten. Enkele bekende typische amandelproducten zijn amandelspijs, noga, macarons en marsepein. Er kan ook amandelolie of amandelmelk van worden gemaakt. Amandelmelk is licht verteerbaar en kan als vervanging van koemelk dienen.

Voeding

Amandelen zijn rijk aan voedingsstoffen zoals enkelvoudig onverzadigde vetten, magnesium, proteïnen en vitamine E.  Amandelen verschaffen veel energie, maar geven ook snel een verzadigingsgevoel. Bovendien is aangetoond dat regelmatig amandelen eten, onder andere door het betasitosterol, bijdraagt tot het verlagen van het cholesterolgehalte. Ook het hoge vitamine E gehalte maakt amandelen gunstig in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Zoete amandelen zijn belangrijke bronnen van de mineralen calcium, magnesium en kalium. Maar deze mineralen worden niet altijd goed opgenomen door het lichaam. Geadviseerd wordt om vitamine C bronnen als fruit en groente gelijktijdig te eten om de opname te bevorderen.

Cosmetica en huidaandoeningen

Uitwendig toegepast is de zoete amandelolie een uitstekend verzachtend middel, dat de droge en schilferige huid voedt en verzacht. Er is een zekere ontstekingswerende werking van aangetoond en ze kan helpen als basisolie voor andere therapeutische middelen bij de aan pak van eczeem, psoriasis, huidontsteking, schilferige aandoeningen, luieruitslag, huidstriemen en zonnebrand.

Cultuur en Magie

Over de hele wereld zijn amandelen met veel culturele en magische aspecten verbonden. Hier volgen er enkele:
In de culturen waar de amandelboom van origine voorkomt, staat hij vaak symbool voor het ontwaken van de natuur in het voorjaar. De prachtige bloesems zijn onder de eersten die bloeien.

In de mystiek is de amandel symbool van het geheim. De (zeer harde) schil wordt vergeleken met de muur die het geheim beschermd.

In de Griekse mythologie wordt verhaald over Phyllis en Demophoon. Toen Demophoon niet van zijn reis naar Attica terugkeerde naar zijn geliefde Phyllis, verhing zij zich of stierf ze van verdriet. De goden veranderden haar in een amandelboom en toen Demophoon terugkeerde en aan de wortels van de boom huilde om dit verlies, begon de boom te bloeien. Hierdoor staat de amandelboom vaak voor de “eeuwige ware liefde” . Amandelen zijn dus heel gepast bij verbindingsrituelen tussen geliefden. Strooien met amandelen of uitdelen van amandelsnoepjes zijn in vele culturen traditioneel bij huwelijken als symbool voor liefde en vruchtbaarheid. Gesuikerde amandelen zijn ook traditioneel geschenk bij de geboorte van kinderen.

In de oudheid werd een herdersstaf vaak gesneden uit amandelhout omdat dit hout de kracht had om de waakzaamheid te verscherpen. In het bijbelboek Numeri draagt de staf van Aaron aan de ene kant bittere amandelen en aan de andere kant zoete. Als de Israëlieten hun god zouden volgen dan zouden de rijpe en eetbare zoete amandelen er zijn, maar als ze dit pad niet zouden kiezen zouden de bittere amandelen hun deel zijn.

Marsepein: lekkernij van amandelen

In onze cultuur kennen we de traditie van het schenken van marsepein rond Sinterklaas. Daarom hier mijn surprise: het zelf maken van marsepein zonder suiker: 
Nodig: 350 gr witte amandelen, 4 eetlepels honing, bakje dadels, beetje cacaopoeder.
Doe een schort voor…ik was het tot mijn spijt vergeten. Amandelen in de foodprocessor zo fijn mogelijk tot meel malen. Ondertussen de dadels in heet water laten weken. Dadels ontpitten en eveneens in de machine tot een bal hakken. Alle ingrediënten in een grote bak doen en tot een stevige massa kneden. Voeg eventueel een beetje water toe als het te droog is.
Nu kun je er balletjes van rollen of in een siliconenvorm leuke vormpjes maken. Zet een klein half uurtje weg in de koelkast. Ondertussen heb ik heerlijk verse walnoten gekraakt om de marsepeinvormpjes mee te versieren. Eet smakelijk en fijne pakjesavond!Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bekeken: 2847 |

Beuk, de wijze boom

Beuk (Fagus sylvatica)


 
Niets is zo herfstig als een enorme beuk en kleine beukennootjes die er onder liggen. Als kinderen trotseerden mijn zus, broer en ik de nattigheid en de kou en liepen dan naar de grootste beuk aan de rand van het dorp.  Die stond op een heuveltje imposant te zijn naast een piepklein wit kerkje. Als we dan met een paar jaszakken vol thuiskwamen, kregen we een kop thee of warme chocolademelk  aan de keukentafel en pelden gezamenlijk de nootjes op een oude krant. Mijn moeder gooide ze dan in een koekenpan en roosterde ze goudbruin. Die kregen we dan ter plekke op een boterham geserveerd.  Op die knusse middagen smulden we van ons eigen werk en waren we supertrots. 
De beuk is een plant uit de napjesdragersfamilie, waartoe ook kastanjes en eiken horen. De boom is inheems in Europa en kan wel 46 meter hoog worden. De stam is glad en grijzig met een dunne bast. De blaadjes zijn veer-nervig, golven iets en glanzen lichtjes. Je kunt beuken vinden op licht vochtige  kalkrijke leemhoudende bodem. Hij kan niet tegen hoge waterstanden of droge zandgrond.

Voeding
 
Beukennootjes worden omsloten door een napje, waarin twee nootjes zitten. Het napje opent zich in vier delen en als de nootjes rijp zijn, vallen de beukennootjes op de grond. De napjes zelf  blijven vaak nog geruime tijd als een soort (herfst) bloemetjes zitten.  De nootjes worden door bijvoorbeeld eekhoorns, die hun wintervoorraad verzamelen en een deel kwijtraken, verspreid.
Zoals gezegd kunnen mensen de beukennootjes eten. Er zijn op internet vele recepten te vinden: van notenboter, koekjes tot saladestrooisel.  Bijna niemand wordt ziek van een paar rauw opgeknabbelde nootjes, maar er zitten twee gifstofjes in waar je wel even rekening mee moet houden.  De eerste is blauwzuur dat verdwijnt als de nootjes even verhit worden. Het tweede is fagine, een zeepstof, die in het bruine velletje om het nootje zit, die ook bij het roosteren verdwijnt. Je kunt flink hoofdpijn krijgen als je ze niet verhit.Een ander eetbaar deel van de beuk zijn de kiemen in het vroege voorjaar. Deze bladscheutjes , vooral die in de schaduw op een wat vochtige plek staan, zijn lekker in de salade. Dit ingrediënt staat zelfs bij het beroemde tweesterren restaurant NOMA op de kaart. Verder zijn de jonge verse blaadjes eetbaar als ze net zijn uitgelopen. Ze zijn ook geschikt om likeur mee te maken.
De beuk levert hout voor allerlei producten, zoals speelgoed, meubilair, trappen, muziekinstrumenten  en parket. Het wordt hiervoor al jong gekapt omdat het anders onbruikbaar is door aantasting van schimmels. Het hout is niet geschikt voor buitenruimtes omdat vocht het hout zwart kleurt. Beukenhout is daarnaast erg gevoelig voor houtworm.

Medisch


Met uitzondering  van een enkel huidverzorgingsproduct met beukenkiemextract, wordt de beuk niet meer in de kruidengeneeskunde ingezet.  Wel is er een bloesemremedie van de beuk die gevoelens van sympathie en tolerantie bevordert bij mensen die het moeilijk vinden zich in een ander in te leven.
Vroeger werd beukenteerolie gemaakt voor zalven tegen eczeem en psoriasis. Ook werd het water uit holle delen van de beuk opgevangen om te gebruiken tegen allerlei huidproblemen. Een matras  gevuld met beukenblaadjes zou de duur van het ziektebed verkorten of de groei van een kind stimuleren. Beukenbastthee werd tegen koorts gedronken en magisch bereide as van beuken werd gebruikt voor ongediertebestrijding.

Het onweer-fabeltje


Als je wil schuilen bij onweer kun je volgens een oud Duits versje beter een beuk uitzoeken dan een eik: “Die Eichen soll man Weichen, doch die Buchen soll man suchen.” (de eiken moet je ontwijken, de beuken moet je zeuken/zoeken). Hierin schuilt enige logica omdat de eik een penwortel heeft die dieper en rechter de aarde in gaat. Die van de beuk gaan niet diep en verspreidt  zich ver. Maar inmiddels is duidelijk dat het niets uitmaakt. Er zijn geen ‘veilige’ bomen bij onweer. Een blikseminslag in een eik geeft meer schade aan de bast en valt daarom direct op. Blikseminslag in de beuk wordt door regenwater op de gladde bast vaak sneller naar de grond afgeleid en levert daardoor minder zichtbare schade op. Hierdoor lijkt het dat eiken vaker getroffen worden dan beuken. Het is ook nog eens zo dat een beuk veel losse dode taken in de grote kruin heeft die bij felle windstoten naar beneden komen vallen… Kortom, je kunt bij onweer beter niet onder bomen schuilen, ongeacht welke.

De beuk en de goden


De beuk en het beukenbos waren voor de Germanen heilig. Het geloof wilde, dat de boom onder bescherming stond van Donar, de God van de donder, omdat men dus geloofde dat de beuk nooit door de bliksem getroffen werd. Donar (Thor)  heeft een magische hamer, Mjölnir, die bliksemschichten veroorzaakt als hij geworpen wordt. Mjölnir keert na iedere worp naar Donar terug. Op een enkel beukenblad kan men de letter T vinden (ongeveer zoals het vinden van een klavertje vier). Wie een dergelijk blad bezit is beschermd tegen alle onheil, omdat de T het runenteken is van Thor. Het nog lang gebruik geweest om een hamerteken ( T ) op een stal of boerenwoning aan te brengen als bescherming tegen blikseminslag.
Een andere god die met de beuk geassocieerd wordt is de Baskische Fagus .Hij is bekend uit vier inscripties uit de Hoge Pyreneeën en was de god van baby’s  en kinderaanbidding. Hij werd ook aangeroepen ter bescherming van geboortes en vroege abortussen.  Mogelijk dat dit komt door de associatie met de grote hoeveelheid kleine beukennootjes. In veel culturen staat de beuk dan ook symbool voor vruchtbaarheid.  De Latijnse naam voor beuk ‘Fagus Sylvatica’ verwijst naar deze godheid.
‘Sylvatica’ is afgeleid van ‘silva’ dat bos betekent. De Nederlandse naam ‘beuk’ maar ook uit andere talen; boek,buche, boeke, beech, bece, bok, verwijzen naar het woord ‘boek, mogelijk omdat  runenschrift op beukenhout geschreven werd. Dunne plakjes beukenhout vormden de eerste schriften of boeken. Daarnaast werden met runen ingekerfde stokjes, onder het aanroepen van de goden, op een wit kleed geworpen en met de uitslag hiervan werd het lot voorspeld. Het woord ‘boekstaven’ komt hier mogelijk vandaan. Priesters interpreteerden ook stemmen die gehoord werden in het ruizen van de beukenbladeren.
De godin Cerridwen, in haar gedaante als Henwen, de grote witte  zeug, verkreeg haar wijsheid door  beukennootjes van een heilige Berk  te eten. Voor druïden symboliseert de berk dan ook de aloude wijsheid en traditie.
De Ierse god Ogma, een leidende strijder van het Tuatha de Danaan volk, schreef het Ogham alfabet op beukenhout.

Magisch gebruik


Beuken worden geassocieerd met tijd, wijsheid en kennis, speciaal de geschreven kennis. De eerste letters en woorden zijn tenslotte op beukenhout geschreven. In vele mythologieën worden runen, letters en woorden door goden aan de mens geschonken. Daarom hebben ze magische kracht. Ook vandaag de dag heeft het geschreven woord veel macht. Door ze op te schrijven zullen kennis en ideeën zich  manifesteren in de fysieke wereld.
Als je symbolisch of magisch met de berk wilt werken, dan kun je een wens in een beukenstok kerven en de stok begraven, waardoor Moeder Aarde je intentie kan opnemen. Een staf van beuk is een ook een goede geleider naar de geestenwereld.  Beukenbladeren, bast of verpoederd hout kunnen gebruikt worden in rituelen voor de beschermende kwaliteiten waar de boom bekend om is.
Het is een ideale plant als je  literaire kwaliteiten wil bevorderen. Het wordt aangeraden voor schrijvers, studenten, geleerden, alles en iedereen die schrijft. En natuurlijk speciaal voor hen die bezig zijn met hun Schaduwenboek of anderszins schrijven over magie en rituelen.  Plaats een beukenblaadje op een zorgvuldig uitgekozen plekje tussen de kaften (of bij je computer) en het zal je inspiratie laten opbloeien.
Beukennootjes kunnen gedroogd worden en op een altaar geplaatst om beukengeesten te eren.
Meditatie met Beuk zal helpen te ontspannen en vooringenomen ideeën te laten varen. Het helpt om in contact te komen met onze voorouders en hun tijdloze diepe innerlijke kennis,  die ons weer vooruit kan helpen in de toekomst. 

Nog een laatste tip: Mocht je ooit op vakantie gaan in de Wiltshire-regio in Engeland (o.a. Stonehenge), bezoek dan ook Avebury. Bij de vrij toegankelijke,  maar magnifieke megalithische steencirkel is er nog een bijzondere krachtige plek:  de beroemde beuken met hun als slangennest uitziende wortelstelsels en ga er een tijdje zitten…onbeschrijfelijk!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bekeken: 2386 |

Vlier, de magische boom van Vrouw Holle

Vlier, de magische boom van Vrouw Holle

Ik heb al heel wat blogjes over de vlier geschreven en een overvloed aan culinaire recepten met  de bloesems en bessen zijn in deze tijd niet moeilijk te vinden. Informatie (in diverse graden van betrouwbaarheid) over het medicinaal gebruik is bijna oneindig. 
Hier nog even een link naar mijn andere blogjes over de vlier:

Vlierbloesem

Vlierbessen

Vlierbloesemsiroop maken

Er wordt minder geschreven over de magische kracht van de vlier en de enorme betekenis van deze machtige struik voor onze voorouders, en wellicht ook voor onszelf.
In vele landen in Europa is de Vlier een allerdaagse plant. Hij komt overal overvloedig voor en maakt een belangrijk deel uit van onze leefomgeving.  Dat maakt dat hij veelvuldig gebruikt wordt en er ook veel folklore rondom heen bestaat. Niet voor niets bestaat in Denemarken de oude uitspraak:
‘ Waar de vlier niet groeit, kan de mens niet leven’
De vlier wordt in vele culturen als heilige boom beschouwd.  In zowel de Keltische, Scandinavische als de Germaanse cultuur wordt de boom geassocieerd met de wijze oude vrouw(Crone), die zowel gevreesd als geëerd wordt. Dit contrast zie je al in de bloei en de bessen. De lieflijke tere bloesemschermen die aan jonge meisjes doen denken en de donkerpaarse bessen die al snel een beeld van de wijze grootmoeder oproepen. Een heel leven in dezelfde boom.  Daarom wordt de boom ook vaak gezien als zinnebeeld van wedergeboorte.
 Scandinavische legenden vertellen over Hyldemoer of Vliermoeder die in de boom leeft. Haar aanwezigheid maakte dat het verboden was de boom om te zagen zonder rituelen. Het ritueel bevatte minstens het vragen van toestemming hiervoor aan Hyldemoer. Men geloofde namelijk dat het verwijderen van delen van de vlier, zonder dat Hyldemoer toestemming gegeven had, haar wraak zou uitlokken. Die wraak bestond dan gewoonlijk uit ongeluk van de overtreder die dan zou voelen alsof er  iemand aan zijn benen trok.
Hyldemoer  (Vliermoeder) is waarschijnlijk de oernaam voor de godin Holda, een vorm van Hylde en Hulda, die we later ook weer leren kennen als Vrouw Holle.  (vergelijk de naam in het Duits voor vlier: Holunder). Maar de vergelijking gaat verder dan de naam. Zowel Hyldemoer als Hulda werden geassocieerd met magische figuren als elven. Hulda laat op Midzomeravond elven zien aan ieder die onder haar vlier gaat zitten. 
In het noorden van Europa werd bij een huis waar een nieuw paar introk een vlierstek geplant, zodat ze door Hyldemoer gezegend zouden zijn en veel kinderen zouden krijgen. Een tak van de vlier werd dan ook beschouwd als levensroe; een tak of takkenbos waarmee ritueel vee of mensen mee geslagen werden om vruchtbaarheid te bevorderen of kwaad af te weren. De vlier had ook in de erotiek betekenis, met name omdat de bloei rond midzomer is. Bloeit de vlier op Sint-Jansdag (24 juni) dan zou de liefde ook doller worden. Als een meisje met Pinksteren een vliertwijgje aan haar raam ontdekte dan vond men haar onkuis.
 De vlier werd ook gezien als levensboom. De toestand  van de boom reflecteert de situatie van de bewoners.
Boeren gebruikten de bloei en bessen van de boom om voorspellingen te doen over de oogst en het weer. Als takken met knoppen in het water gezet in december tot bloei kwamen dan lag een mooie zomer in het verschiet. Een tak onder het hoofdkussen liet in dromen zien wat er in de zomer tijdens de bloei zou gebeuren. Men sprong over vliertakken die langs de vlasakker gestoken werden tijdens Walpurgisnacht. Hoe hoger men kon springen hoe hoger het vlas zal groeien.
Maar de vlier is een boom van contrasten. Hij, of liever zij, is ook verbonden met de dood. De oude Friezen begroeven hun doden onder een vlier. In Duitsland had de voerman van een begrafeniswagen een vliertak als zweep. Vliertakken werden als kruis op het dode lichaam gelegd en na de begrafenis werd het kruis op het graf geplant. Als de vlier wortelde en uitliep dan ging het goed met de dode.
De vlier is in vele volksverhalen een beschermende en afwerende boom tegen brand, onheil, blikseminslag, toverij, veeziekten en het bederven van voedsel. 
De kerstening en daarmee het verbieden van boomverering, heeft de  verering van de vlier omgezet in verhalen over de vlier als boom van de duivel en toegang tot de hel (Hölle).  De boom zelf zou gevaarlijk zijn en een plek bieden aan  duivels, heksen, ziekten en een dodelijke geur.  Judas, de verrader,  zou zich aan een vlier opgehangen hebben.
Uiteraard werd de vlier, net zoals vandaag de dag, gebruikt als huisapotheek. Fytotherapeutisch kent de vlier vele toepassingen(zie de andere blogjes). Maar ook magisch werd de kracht van Vrouw Holle ingezet bij ziekte. Zieken werden naast de struik gelegd. Het geven van een kus aan een vlier gaf vruchtbaarheid of een succesvolle bevalling. Menstruatiedoeken werden onder het uiten van spreuken aan de vlier geofferd om zwangerschap te voorkomen.  De vlier kon ook de ziekte overnemen door met een spreuk een strookje doek aan de boom te knopen. Het eten van gefrituurde vlierbloesems zou een jaar lang gezondheid garanderen.
Dat laatste kan ik je aanbevelen uit te proberen. Magisch of niet, het is in ieder geval heel erg lekker!  (Pannenkoekbeslag maken, olie verhitten in koekenpan, scherm aan klein stukje steel in beslag dopen, en in de pan leggen.  Lichtbruin bakken. Uitnemen, steeltje eraf knippen, eet smakelijk!)

Bekeken: 4369 |

Sering

Sering, de vrolijke schoonheidSyringa Vulgaris

Een van de heerlijkste dingen in de maand mei zijn de  avonden waar je langs goddelijk geurende  bloeiende seringen loopt. De prachtige lila kleur en de mooie trossen vol met eenvoudig vrolijke bloemetjes geven een vroeg zomers gevoel.  
De Griekse mythologie verhaalt over de jonge Pan, god van de bossen en velden. Ooit ontmoette hij de charmante, mooie en bevallige nimf Syringa in het ochtendgloren. Hij kon zijn ogen niet van haar afhouden en rende achter haar aan. Syringa werd bang en rende hard weg. Toen Pan haar probeerde te kalmeren, veranderde ze met hulp van de godin Artemis plotseling in een holle rietstengel.  Pan sneed verschillende rietstengels af om haar te vinden, maar het lukte niet. De stengels werden zijn beroemde panfluit.
De naam Syringa komt uit het Griekse “syrinks”  dat “pijp” betekent. Herders maakten fluiten van het hout van seringen.
Sering valt onder de olijffamilie werd 400 jaar geleden  naar Wenen gebracht en werd zeer populair in heel Europa. Het groeit makkelijk en vraagt weinig onderhoud. Seringen bloeien op oud hout en produceren meer bloemen als ze niet gesnoeid worden.
In veel culturen symboliseert de sering de liefde. In Griekenland, Libanon en Cyprus wordt sering geassocieerd met Pasen omdat het daar rond die tijd bloeit.
 In sommige Baltische landen gelooft men in een ‘sprite’ die Pusait heet. Zijn favoriete plekje is onder de sering. Als vriend van dwergen en aardegeesten, stuurt hij de dwergen de dorpen in om brood, bier en gekookt voedsel voor hem te halen. Dorpelingen zetten soms offers voor hem neer. Wanneer voedsel uit de keuken verdwenen was, werd dit aan de dwergen van Pusait verweten.
In delen van Groot -Brittannië is het in huis halen van witte sering omgeven met het binnenhalen van ongeluk.
Magisch wordt de sering gebruikt om geesten te verdrijven. Het wordt gelinkt aan reïncarnatie en leven. Een van de wonderen van de sering is dat de bloemen niet verbleken onder heet water. Het met bosjes sering versieren van het huis of een sering in de tuin planten verjaagt  spookverschijnselen.  Het is een echte Maan- en Venusplant. Seringen in de tuin stimuleren deva’s er te komen wonen.
Sering kan verder symbolisch gebruikt worden bij de viering van mijlpalen in onze levensfases en geven op die manier uiting aan het plezier  van het geschenk van het leven. Meditatief kan het helpen bij het verkennen van vorige levens.
Sering heeft de associatie met  eenvoudige levensvreugde, ondanks armoede. Het herinnert eraan af en toe te genieten als je voortdurend strijdbaar bent.
In bloesemremedies helpt het degenen die hulp van anderen weigeren. Het brengt vrolijkheid en vergemakkelijkt pijnlijke herinneringen en herstelt plezier.

Medicinaal wordt sering wel uitwendig toegepast bij reumatische en neuralgische pijn.  De bast, het blad en de groene knoppen worden hiervoor in de vroege lente geoogst en de bloemen in mei.
Oliemaceraat :
Bloeiende trossen met paar takjes en blaadjes fijn plukken en in glazen pot doen. Overgieten met olijfolie, sluiten en maandje in de zon zetten, af en toe schudden,  of nu en dan au-bain Marie opwarmen. Afgieten door een doek. Bijgeuren met kardemom. Je kunt er pijnlijke plekken warm mee insmeren.

Ook in de keuken wordt sering gewaardeerd om olie en gebak te aromatiseren.  Rauwe bloemetjes zijn onaangenaam, maar aftreksels er van in water, jam, wijn, appelsap, olie, e.d. zijn heel populair.

Vandaag heb ik seringhoning gemaakt:

Recept:

Pluk de bloemetjes van de trossen en doe ze in een hittebestendige pot of kan. Overgiet met honing. Een uurtje langzaam au-bain-Marie verwarmen met een schoteltje op de kan of het potje. Afgieten is optioneel, maar ik giet het even door een theezeefje. Je hebt nu een minder zoet, apart fris smakende en geurende honing die het prima doet op witbrood, beschuitje of cracker.

Bekeken: 2738 |

Sleutelbloem

Sleutelbloem

Primula Veris (Gulden sleutelbloem)
Primula Officinalis (Gulden sleutelbloem)

Er is geen kruid dat de lente meer vertegenwoordigt dan de Sleutelbloem. Hij heet dan ook voor niets  Primula Veris (‘Eerste of echte lente’). De in een trosje hangende bloemen doen wel aan een sleutelbos denken. En als het bloemetje uit de kelk is, dan lijkt de kelk op een sleutelgat. Dit heeft tot verschillende mythologische verhalen geleid, bijvoorbeeld als sleutels van de hemel die Petrus, de poortbewaker, liet vallen op de plek waar dit kruid voor het eerst groeide.  Sleutelbloem zou de sleutel bevatten van het geheim van eeuwig geluk  en na de kerstening geloofde men dat die sleutel toegang zou geven tot de hemel.
Sleutelbloem wordt ook geassocieerd met het aanroepen van de Godin, het goddelijke vrouwelijke , en ook in de Noorse mythologie met de godin Freya, vanwege de aankondiging van het vruchtbare seizoen, de schoonheid en de helende eigenschappen.  Als magisch badkruid bevordert het de innerlijke schoonheid en verhoogt het de kans om een gewenste partner aan te trekken of de bestaande relatie nieuw leven in te blazen.
Niet zo gek want sleutelbloem wordt al sinds de 17de eeuw in cosmetica gebruikt in middeltjes tegen vlekken, sproeten, puistjes, zonnebrand en rimpels.
Maar ook kan sleutelbloem de creativiteit stimuleren. Bij de druïden is de sleutelbloem een bestanddeel van de initiatie tot bard, degene die het lied van de ziel tot uitdrukking wil brengen.  De sleutelbloem kan ook de sleutel zijn naar de geboorte van wijsheid.

De gulden sleutelbloem (Primula veris) is een plant uit de sleutelbloemfamilie (Primulaceae). Hij komt voor in weilanden en bossen. De hoogte is 15-30 cm. De bladeren vormen een rozet, dat langwerpig en getand is. Het rozet eindigt in een gevleugelde, behaarde steel.De bloemen zijn geel van kleur. In de keel zitten oranje vlekken. De bloemkroon is klokvormig, evenals de vijftandige kelk. Maximaal dertig bloemen vormen een schermachtig geheel op een bloemsteel van 10-30 cm lang. De bloeitijd loopt van april tot juni. De gulden sleutelbloem draagt een eivormige doosvrucht die omsloten wordt door de kelk.

Voedsel:
Heel jonge blaadjes kunnen in de sla (anijsachtig). Ouder blad kan gekookt in combinatie met andere (wilde) groenten of in de groentesoep of juist knapperig gebakken worden. De gele bloemen zijn lekker als versiering of in een nagerecht.  Gedroogd kunnen ze worden verwerkt in gebak, want ze zijn lekker zoet. Plant hiervoor wilde sleutelbloemsoorten in je tuin, want sleutelbloemen in de natuur zijn beschermd.

Medicinaal:
Met name de wortels worden gebruikt vanwege het hoge gehalte aan zeepstoffen, soms ook wel de bloemen met kelk.
Sleutelbloem werkt slijmverdunnend, slijmoplossend, ontstekingswerend voor de luchtwegen en bijholte ontstekingen. En wordt dus vooral ingezet bij verkoudheid en griep.   In mindere mate werkt sleutelbloem kalmerend en wordt  het gebruikt bij milde neerslachtigheid, nervositeit, slapeloosheid en hyperactiviteit. 
(Hildegard von Bingen, in de 12e eeuw, raadde al bij neerslachtigheid een kompres van een bosje vers geplukte sleutelbloemen aan. Dit moest om de hartstreek gebonden worden en twee tot drie uur blijven zitten)
Verder werkt het bloedverdunnend en bloeddrukverlagend.
Thee: twee theelepels op kopje heet water, max. 3 per dag voor maaltijd, max 14 dgn.
Therapeutisch is primula veris te vervangen met primula eliator.
Contra-indicaties:
Niet bij krampachtige hoest of astma. Bij te hoge dosering of gevoeligheid is misselijkheid, diarree en braken mogelijk, Niet gebruiken bij: zwangerschap, astma, krampachtige hoest, maag- of darmzweren, bloedverdunnende medicijnen.  Er zijn mensen die een lichte allergische huidreactie kunnen krijgen bij contact met de plant. Verder heeft sleutelbloem een hoog gehalte aan salicylzuur, net als aspirine, dus niet te gebruiken door mensen met gevoeligheid daarvoor.
Raadpleeg bij klachten altijd een arts en informeer de arts bij combineren met behandeling en/of medicatie

Bekeken: 2734 |
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

SNP Natuurreizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vermelding i.v.m. cookiewetgeving websites:

 

Om er voor te zorgen dat alle functionaliteiten van deze website naar behoren werken, gebruikt deze website cookies.
Deze cookies bevatten geen persoonlijke informatie en zijn niet gevaarlijk.
Daarnaast kunnen cookies gebruikt worden om bezoekers te analyseren, teneinde u en andere bezoekers een nog betere website-ervaring te geven.
Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Op deze informatieve website hebben we enkele advertenties geplaatst van onder andere Waschbaer, dit is om een klein gedeelte van de kosten voor het in de lucht houden van deze kruidenwebsite te kunnen betalen. De advertenties zijn met zorg door ons gekozen en deze bedrijven dragen wij een warm hart toe.
Mocht je op een later moment besluiten om iets te gaan bestellen bij een van deze bedrijven, ga dan alstublieft  via de advertentie op onze pagina, dan krijgen wij een kleine vergoeding hiervoor.  Hartelijk dank, namens Ella van de Kruidenkorf.