Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Speculaas

Speculaas

Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten. Er zijn twee verklaringen voor het woord speculaas:

Het Latijnse woord speculator ("hij die alles ziet"); wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas
Het Latijnse woord speculum ("spiegel") omdat een speculaaspop het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank waarmee het gemaakt is.
Kenmerkend voor speculaas zijn de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Speculaastaart

Benodigdheden

200 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr lichtbruine basterdsuiker
1 volle eetlepel speculaaskruiden
150 gr boter
1 eetlepel melk
1 zakje geschaafde amandelen

Voor de vulling:
200 gr gepelde amandelen
200 gr witte basterdsuiker
4 eetlepels advocaat
Bereidingswijze

Meng het bakmeel, de basterdsuiker, de kruiden en de boter tot een kruimelig mengsel. Voeg zoveel water toe als nodig (één of twee eetlepels) om er een samenhangend deeg van te maken.
Verdeel het deeg in twee porties (tweederde en eenderde), vorm er afgeplatte ballen van verpak ze in plastic folie en laat ze circa 1 uur in de koelkast rusten.
Maal (met een foodprocessor) de amandelen met de witte basterdsuiker tot de amandelen fijngemalen zijn. Voeg de advocaat toe en laat de machine nogmaals kort draaien tot het een samenhangend mengsel is.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Rol de grootste deegportie uit tot een ronde lap van circa 25 cm doorsnee. Bekleed hiermee de taartvorm (van 20cm). Snij de rand gelijk met de taartvorm. Vul de vorm met het amandelmengsel. Rol de kleine deegportie uit tot een ronde lap van 20 cm doorsnee en leg deze op de vulling. Druk de deegranden op elkaar.
Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Neem de taart uit de oven en bestrijk de bovenkant met melk en bestrooi met geschaafde amandelen.
Zet de taart nog circa 10 minuten terug in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren. Laat de taart circa 10 minuten afkoelen in de vorm en verwijder daarna de rand.

Dit recept en nog veel meer leuke sinterklaasrecepten vond ik op:

www.sinterklaasrecepten.com

Echt de moeite waard om te bezoeken en wat lekkers te maken, zeker nu Sinterklaas in het weekend valt.
Fijn Sinterklaasweekend!

 

SNP Natuurreizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vermelding i.v.m. cookiewetgeving websites:

 

Om er voor te zorgen dat alle functionaliteiten van deze website naar behoren werken, gebruikt deze website cookies.
Deze cookies bevatten geen persoonlijke informatie en zijn niet gevaarlijk.
Daarnaast kunnen cookies gebruikt worden om bezoekers te analyseren, teneinde u en andere bezoekers een nog betere website-ervaring te geven.
Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Op deze informatieve website hebben we enkele advertenties geplaatst van onder andere Waschbaer, dit is om een klein gedeelte van de kosten voor het in de lucht houden van deze kruidenwebsite te kunnen betalen. De advertenties zijn met zorg door ons gekozen en deze bedrijven dragen wij een warm hart toe.
Mocht je op een later moment besluiten om iets te gaan bestellen bij een van deze bedrijven, ga dan alstublieft  via de advertentie op onze pagina, dan krijgen wij een kleine vergoeding hiervoor.  Hartelijk dank, namens Ella van de Kruidenkorf.