Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wilgenroosje

Wilgenroosje
Chamerion augustifolium.

De naam wilgenroosje komt omdat de bladeren van deze plant op die van de wilg lijken.
Het is een meer dan een meter hoge plant met een overblijfende, kruipende wortelstok. De stengels zijn dicht bebladerd en vaak roodachtig aangelopen. De bladeren zijn lancetvormig, zoals van de wilg, en aan de onderzijde blauwgroen. Wilgenroosje bloeit ongeveer van juni tot en met augustus. De bloemen zijn groot( 2-3,5 cm), paarsrood, verenigd in lange, piramide-achtige bloemtrossen. De hauwachtige vruchten springen later open, waarbij veel zaden met lange, witte haren te voorschijn komen. Uit deze haren werd vroeger ook wel garen gesponnen.

Het wilgenroosje komt voornamelijk voor op zandgrond en vrijwel altijd in grote groepen.  De plant verspreidt zich door de grote zaadproductie gemakkelijk op onbewerkte, iets zandige, maar voedselrijke terreinen in bossen en bij heide. Wilgenroosje is een echte pioniersplant. Hij komt in grote getale op als eerste plant na een bosbrand. Hij heet daarom ook in het Engels: fireweed. De plant groeit en bloeit zolang er open ruimte is met veel licht. Zodra de bomen en struiken terug komen en groter worden, verdwijnt het wilgenroosje. Het zaad echter blijft jarenlang vruchtbaar in de grond zitten en komt tot bloei als er een nieuwe bosbrand of een andere verstoring plaatsvindt die de grond loswoelt en de plek lichter maakt. De grond kan zo vol zitten met zaden dat het dan complete velden van rood-roze  wilgenroosjes kan opleveren
De soort komt in bijna heel Europa en Azië voor, van Spanje tot op IJsland. Alleen in Portugal ontbreekt de soort. Daarnaast komt ze voor op Groenland en in het noordwesten van Noord-Amerika.

Jonge bladen en jonge scheuten kunnen als groente of in soep gebruikt worden. Maak bij gebruik als groente de scheuten( geoogst vóór de bloei) klaar als asperges. Later in het jaar kunnen de bovenste 20 cm van de stengel geoogst worden. Je kunt ze rauw eten maar zijn aanzienlijk minder bitter als je ze 10 minuutjes kookt of stoomt. Als ze goed worden klaargemaakt zijn ze een bron voor vitamine C en provitamine A. De bladeren kan men tot in de zomer eten, in elk geval als ze nog zacht zijn. De smaak is wat zurig en is het lekkerst in combinatie met andere soorten, zoals spinazie, muur, e.d. 

Vroeger werden de bladen ook voor het trekken van thee gebruikt. De bladeren moeten dan eerst in de zon drogen.
De wortel kan men roosteren als de buitenkant geschrapt is, maar smaakt meestal erg bitter. Hij is minder bitter vóór de bloei van de plant en als de bruine draad in het midden wordt weggehaald.
In de vroege herfst kan het merg van de stengel een lekkere snack zijn voor onderweg. Breek de stengel overlangs open en schraap het merg uit met je duimnagel of een scherp stokje of schelp. Het smaakt wat zoet komkommerachtig. In het achtiende eeuwse Russische Kamtschatka werd het merg van de stengel gedroogd in de zon en als toetje gegeten
In Rusland werden gefermeteerde bladeren vaak gebruikt als theesurrogaat. Deze werden zelfs geexporteerd naar West Europa als Kapor thee.

Oorspronkelijke bewoners van Alaska gebruikten wilgenroosje om ontstoken puisten en snijwonden te behandelen door een stukje rauwe stengel op de aangedane plek te leggen. Dit zou de pus eruit trekken en voorkomen dat het te snel heelt, zonder dat de pus is weg is.
In Alaska wordt de plant nog steeds gebruikt voor snoepjes, jam en ijs en wordt een kruidige honing geproduceerd met voornamelijk wilgenroosje-nectar.

 

SNP Natuurreizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vermelding i.v.m. cookiewetgeving websites:

 

Om er voor te zorgen dat alle functionaliteiten van deze website naar behoren werken, gebruikt deze website cookies.
Deze cookies bevatten geen persoonlijke informatie en zijn niet gevaarlijk.
Daarnaast kunnen cookies gebruikt worden om bezoekers te analyseren, teneinde u en andere bezoekers een nog betere website-ervaring te geven.
Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Op deze informatieve website hebben we enkele advertenties geplaatst van onder andere Waschbaer, dit is om een klein gedeelte van de kosten voor het in de lucht houden van deze kruidenwebsite te kunnen betalen. De advertenties zijn met zorg door ons gekozen en deze bedrijven dragen wij een warm hart toe.
Mocht je op een later moment besluiten om iets te gaan bestellen bij een van deze bedrijven, ga dan alstublieft  via de advertentie op onze pagina, dan krijgen wij een kleine vergoeding hiervoor.  Hartelijk dank, namens Ella van de Kruidenkorf.