Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Zuurkool


Zuurkool


Zuurkool is gesneden en gezuurde witte- of spitskool. De koolbladeren worden fijngehakt en onder toevoeging van zout en onder druk gerijpt. Daarbij ontstaan melkzuurbacteriën. Werkzame stoffen zijn vooral melkzuren met hun bacterieculturen, vitamine C en B-vitaminen en ijzer.

Zuurkool bevat, in tegenstelling tot vele andere geconserveerde producten, veel vitamine C. Door tijdens bootreizen zuurkool te eten werd daardoor het optreden van scheurbuik voorkomen. Dit verschijnsel is ontdekt door de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook.

De vitamine C versterkt de weerstand van het lichaam. Finse voedingswetenschappers hebben niet zo lang geleden de kamkerremmende isothiocyanaten ontdekt, die ontstaan als kool in zuurkool wordt omgezet. Zuurkool stimuleert het afweersysteem en de spijsvertering.
Vanwege de hoeveelheid vitamine B12 is het ook voor vegetarïers een belangrijke aanvulling.

Van de witte kool worden de buitenste bladeren verwijderd en de harde kern (pit) uitgeboord. De overgebleven bladeren worden fijngesneden en gezouten (met ongeveer 1,5 % zout). Tegenwoordig gebeurt dit in de fabriek. Vroeger had menig huishouden een grote Keulse pot in de kelder. De kool, afgedekt en aangedrukt, gistte daar tot zuurkool, een van de weinige wintergroenten. De kool gaat nu in grote voorraadputten. Deze putten worden luchtdicht afgesloten. Dit gebeurt door plastic zakken, gevuld met water. Daardoor gaat de kool gisten tot zuurkool. Zetmeel en suiker worden nu omgezet in melkzuur. Afhankelijk van de temperatuur en de structuur van de kool duurt dit gistingsproces drie tot acht weken. Zuurkool is licht verteerbaar - veel lichter dan de oorspronkelijke witte kool.
Soms wordt voor een iets andere smaak wijn toegevoegd, waarbij dan wijnzuurkool ontstaat. Ook kunnen kruiden worden toegevoegd voor de verzuring begint, dit noemt men kruidenzuurkool.

Men denkt dat zuurkool afkomstig uit het noorden van China en met de Mongolen en andere volkeren via volksverhuizingen in Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten. Oost-Europese joden zouden zuurkool hebben opgenomen in hun kookkunst en het gerecht verder hebben verspreid naar het Westen en de Verenigde Staten.
Pas tegen het eind van de achttiende eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd. In Frankrijk wordt, met uitzondering van het Elzasgebied weinig zuurkool (choucroute) gegeten. In Engeland en de Verenigde Staten gebruikt men voor zuurkool de Duitse benaming sauerkraut. In Vlaanderen wordt ook frequent de term "choucroute" gebruikt, naar de Franse verbastering van de originele Duitse term "Sauerkraut".

Zuurkool op de nuchtere maag helpt tegen verstopping en zorgt als we het herhaaldelijk gebruiken voor een goede darmflora. Regelmatige consumptie van rauwe zuurkool versterkt de algehele weerstand en voorkomt verkoudheid en andere infecties.
Zuurkool is zeer caloriearm en bevat weinig suiker en vet. Door het zwavelgehalte is het ontsmettend en wormwerend.
Zuurkoolsap drinken helpt ook bij acné en eczeem. En door de leverherstellende eigenschappen helpt het ook prima bij een kater.

Kortom, grootmoeder wist het al: veel rauwe zuurkool eten helpt een mens de winter door! 

Koop bij voorkeur zuurkool "uit het vat" bij de groentespeciaalzaak. Door verhitting verdwijnen namelijk belangrijke voedingsstoffen en gaat een deel van de geneeskrachtige werking verloren. Helaas is zuurkool 'uit het vat' minder lang houdbaar.

Recept zuurkoolkuur:
Neem 3-4 weken lang iedere dag 200 á 300 gram rauwe zuurkool. Verwarm de zuurkool  niet en gebruik ook geen voorverhitte zuurkool uit de winkel.  Om de kuur wat smakelijker te maken mag de zuurkool wel door sap, rauwkost of een warme saus of bouillon worden geroerd.

Recept zuurkoolsap:
Bij een acute verstopping moet zuurkoolsap op de nuchtere maag worden gedronken. Meestal is een klein glaasje al voldoende.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts en informeer de arts bij combineren met behandeling/medicatie.

Hieronder twee linken over hoe je zelf zuurkool kunt maken.

http://www.kookjij.nl/recept-zelf-zuurkool-maken

http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?3410

 

SNP Natuurreizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vermelding i.v.m. cookiewetgeving websites:

 

Om er voor te zorgen dat alle functionaliteiten van deze website naar behoren werken, gebruikt deze website cookies.
Deze cookies bevatten geen persoonlijke informatie en zijn niet gevaarlijk.
Daarnaast kunnen cookies gebruikt worden om bezoekers te analyseren, teneinde u en andere bezoekers een nog betere website-ervaring te geven.
Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Op deze informatieve website hebben we enkele advertenties geplaatst van onder andere Waschbaer, dit is om een klein gedeelte van de kosten voor het in de lucht houden van deze kruidenwebsite te kunnen betalen. De advertenties zijn met zorg door ons gekozen en deze bedrijven dragen wij een warm hart toe.
Mocht je op een later moment besluiten om iets te gaan bestellen bij een van deze bedrijven, ga dan alstublieft  via de advertentie op onze pagina, dan krijgen wij een kleine vergoeding hiervoor.  Hartelijk dank, namens Ella van de Kruidenkorf.