Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Kool

Kool


Brassica oleracea

Gewone kool is al gedurende 4800 jaar van cultiveren van uiterst belang geweest voor de mens. Het is altijd ook medicinaal gebruikt in de volksgeneeskunde en inmiddels weten we dat wetenschappelijk onderzoek de geneeskrachtige eigenschappen bevestigd. Hippocrates (460-370 v.C.) merkte al eens op dat artsen het gebruiken van de kennis en methoden uit de volksgeneeskunde niet moesten schuwen.
De Egyptenaren en de Grieken gebruikten koolsap tegen pijnlijke ogen en om zweren te behandelen. Kool was ook populair bij het Romeinse leger, er werden vele kwalen van de soldaten mee genezen. De thuisblijvers dronken vooral koolsap bij grote diners om de werking van giftige stoffen te beperken... en uiteraard tegen een kater. Ook de Kelten maakten volop gebruikt van deze "arts van de armen".

Kool werkt ontstekingswerend en -remmend. Kool bevat een melkzuur dat de dikke darm ontstmet en met name witte kool helpt ook bij maagzweren en zweren aan de 12vingerige darm. Het kan als pakking o.a. hoofdpijn, enkele soorten zenuwpijn, artritis en reumatische pijnen verzachten. Het werkt ook ondersteunend bij eczeem en andere vochtige jeukende huidaandoeningen, gordelroos, nagelontsteking, etc. 
Kool trekt ziekteverwekkende vloeistoffen uit het weefsel. Het werkt dan ook uitstekend als pakking bij bijvoorbeeld steenpuisten, geinfecteerde wonden, zwellingen e.d.
Kool bevat inhoudsstoffen die mogelijk bescherming tegen kanker geven en is dus mogelijk anti-carcinogeen.
Rauw koolsap schijnt goed te werken tegen zweren, psoriasis, chronische hoofdpijn en bronchitis. Dagelijks 20-25 ml sap per dag drinken. Witte koolsap is ook een prima middel om zweren in de mond mee te deppen of om bij keelpijn mee te gorgelen.

Recept sap:
Pers koolbladeren van biologische kool uit in een vruchtenpers. Voor 1 liter sap is ongeveer 2 kg kool nodig. Gebruik vers en neem geen overgebleven sap van de vorige dag.

Pakking/Omslag:
Biologische witte kool of savooiekool: Neem een paar koolbladeren en verwijder de middennerf. Leg de bladeren plat op een snijplank en sla erop met een fles of deegroller om de sappen vrij te laten komen en ze zachter te maken. Leg het op het aangetaste en/of pijnlijke deel. Wikkel er een zwachtel om zodat het op zijn plek blijft zitten. Twee keer daags verversen.

Opgepast: 
Eet rode kool zeker niet rauw, omdat het hoge ijzergehalte de werking van de darmen kan verstoren, waardoor verstopping kan ontstaan. Ook gekookt kan het verstopping en irritatie van de dikke darm veroorzaken. 

Raadpleeg bij klachten altijd een arts en informeer de arts bij combineren met behandeling/medicatie.

 

 

SNP Natuurreizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vermelding i.v.m. cookiewetgeving websites:

 

Om er voor te zorgen dat alle functionaliteiten van deze website naar behoren werken, gebruikt deze website cookies.
Deze cookies bevatten geen persoonlijke informatie en zijn niet gevaarlijk.
Daarnaast kunnen cookies gebruikt worden om bezoekers te analyseren, teneinde u en andere bezoekers een nog betere website-ervaring te geven.
Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Op deze informatieve website hebben we enkele advertenties geplaatst van onder andere Waschbaer, dit is om een klein gedeelte van de kosten voor het in de lucht houden van deze kruidenwebsite te kunnen betalen. De advertenties zijn met zorg door ons gekozen en deze bedrijven dragen wij een warm hart toe.
Mocht je op een later moment besluiten om iets te gaan bestellen bij een van deze bedrijven, ga dan alstublieft  via de advertentie op onze pagina, dan krijgen wij een kleine vergoeding hiervoor.  Hartelijk dank, namens Ella van de Kruidenkorf.