Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Anijs

Anijs


Pimpinella anisum

Anijs komt uit het oostelijk Middellandse Zeegebied en wordt al 4000 jaar gekweekt als geneeskrachtige plant en als specerij. Oude teksten uit de tijd van de farao's beschrijven anijszaad als effectief middel om urine af te drijven, maar ook tegen spijsverteringsklachten en ter verlichting van kies- en tandpijn.
Hippocrates (460-370 v.C.) paste anijs toe bij geelzucht, maar ook als zwangerschapstest. De vrouw moest dan enkele gestampte anijszaden opeten en naar bed. Als bij het ontwaken het rond haar navel jeukte dan was ze hoogstwaarschijnlijk zwanger.
Medicinaal worden de gedroogde zaden gebruikt en de etherische olie.
Vroeger werd het in de volksgeneeskunde met name gebruikt bij kinkhoest, opgeblazen gevoel, koliekachtige pijn, menstruatieklachten, spijsverteringsklachten, misselijkheid, leveraandoeningen en tuberculose.
Er werd gezegd dat anijszaad ook het libido van vrouwen verhoogde. Het heeft inderdaad  een milde oestrogene werking en wordt ook wel aan zogende vrouwen gegeven om de melkproductie te verhogen. Misschien dat daar de Nederlandse gewoonte vandaan komt om na de geboorte beschuit met anijsmuisjes te eten?

Verder is anijszaad populair in de keuken. Het is een vast onderdeel van bijvoorbeeld speculaaskruiden en van veel andere banketbakkersproducten en van sommige alchoholische dranken die ermee op smaak zijn gebracht, zoals ouzo en pernod.

Tegenwoordig wordt medicinaal met name de etherische olie ingezet voor slijmoplossing in de bovenste luchtwegen en wordt daarom vaak verwerkt in hoesttabletten en hoestdrankjes.  Het verzacht de hoestprikkel bijvoorbeeld bij bronchitis, of het verlicht bij een keelontsteking.
Anijs wordt verder geadviseerd bij maag-darmklachten.
De antimicrobiële werking en ontstekingsremmende werking van anijszaad is wetenschappelijk aangetoond.
Verder is anijsthee een ideale windverdrijver en ademverfrisser.
Kinderen vinden anijs over het algemeen erg lekker.

Thee:
Stamp 1 volle theelepel anijszaad in de vijzel fijn. Giet 1 kopje heet (niet-kokend) water erover en laat 10 minuten trekken, dan zeven. Zoeten met honing of suiker. Drink bij hoest of winderigheid 4 kopjes verdeeld over de dag. Bij winderigheid is ook een combinatie van gelijke delen anijszaad-karwijzaad-venkelzaad een prima theemix.

Opgepast:
Niet gebruiken bij bekende allergie, soms zijn er reacties van de huid, luchtwegen of het maag-darmkanaal.
Niet gebruiken bij zwangerschap.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts en informeer de arts bij combineren behandeling/medicatie
 

SNP Natuurreizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vermelding i.v.m. cookiewetgeving websites:

 

Om er voor te zorgen dat alle functionaliteiten van deze website naar behoren werken, gebruikt deze website cookies.
Deze cookies bevatten geen persoonlijke informatie en zijn niet gevaarlijk.
Daarnaast kunnen cookies gebruikt worden om bezoekers te analyseren, teneinde u en andere bezoekers een nog betere website-ervaring te geven.
Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Op deze informatieve website hebben we enkele advertenties geplaatst van onder andere Waschbaer, dit is om een klein gedeelte van de kosten voor het in de lucht houden van deze kruidenwebsite te kunnen betalen. De advertenties zijn met zorg door ons gekozen en deze bedrijven dragen wij een warm hart toe.
Mocht je op een later moment besluiten om iets te gaan bestellen bij een van deze bedrijven, ga dan alstublieft  via de advertentie op onze pagina, dan krijgen wij een kleine vergoeding hiervoor.  Hartelijk dank, namens Ella van de Kruidenkorf.