Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Zevenblad

Zevenblad


Aegopodium podagraria

Zevenblad wordt bijna door iedereen gezien als onkruid. Zit het eenmaal in je tuin, kom je er nooit meer vanaf. Maar voor de mensen die weten dat zevenblad een wilde groente is, maakt dat helemaal niet uit. Laat maar komen dat zevenblad!
De zeer jonge nog niet geheel opengevouwen en nog glanzende blaadjes vóór de bloei zijn in het voorjaar heel goed eetbaar. Sommige mensen vinden de kruidige smaak van de wat oudere bladeren juist lekker. Zevenblad smaakt apart pittig, aromatisch en een beetje als paardenbloem maar dan minder scherp, bijna zoals zuring maar dan minder citroenerig. De smaak vraagt wat doorzettingsvermogen. De meeste mensen vinden het in eerste instantie niet zo lekker, maar leren het bij vaker eten zeker te waarderen.  Bereid de bladeren als spinazie, maar de jonge bladen kunnen ook goed in een salade, soep of bouillon. Gedroogd smaakt het naar peterselie.
In Scandinavische landen wordt het vaak gebruikt als tuinkruid. In Litouwen en Rusland is gebruik als groente heel gewoon.
Zevenblad bevat veel vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur.

Zevenblad is een overblijvende, kruidachtige, bijna kale plant uit de schermbloemenfamilie. Hij woekert enorm, omdat het kruipende, ondergrondse uitlopers (rizomen) heeft en moeilijk weg te halen is. Een beukenhaag kan een natuurlijke barrière vormen. De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen op vochtige of bemeste grond. De stengels zijn hol en gegroefd. Zevenblad wordt 60-90 cm hoog.De bloempjes zijn meestal wit, maar soms enigszins roze en hebben een doorsnede van 1 mm. Er zijn vijf kroonblaadjes met naar binnen gekrulde punten. Zevenblad bloeit als samengesteld scherm met twaalf tot twintig stralen en er zijn geen omwindsels.De bladeren zijn drietallig bovenaan en tweetallig onderaan
en hebben een buikige schede.
Zevenblad komt in bijna heel Europa, West-Azie en Siberië voor. In de Middeleeuwen werd het gecultiveerd als groente en als geneeskrachtig kruid. Het werd vooral gebruikt bij jicht. Dat veel voorkwam bij monniken, bisschoppen en de adel, omdat zij toegang hadden tot vleesrijk voedsel. Verder werd het gebruikt in de volksgeneeskunde bij reuma, ischias, insectenbeten en wonden. Tegenwoordig wordt zevenblad niet meer medicinaal gebruikt.


Recepten:

Zevenblad-aardappelsoep:
Bladeren en spruiten van zevenblad goed wassen en fijnhakken. Wat klein gesneden ui en meel in boter smoren en afblussen met water en melk. In dobbelstenen gesneden aardappelen erbij en kruiden naar smaak. Nog net voordat de aardappelen gaar zijn, het zevenblad toevoegen en nog 15 minuten laten koken.

Tomaten gevuld met zevenblad:
Plakje van de bovenkant van de tomaten afsnijden, pulp eruit halen en pureren. Zevenblad 10 minuten koken, fijnsnijden en mengen met het vruchtvlees van de tomaten, 1 of 2 eieren er door heen werken en kruiden naar smaak. De tomaten met dit mengsel vullen en de dekseltjes weer op hun plaats zetten. De tomaten in een goed ingevet bakblik plaatsen en een half uur bakken in een voorverwarmde matige oven. Smaakt goed bij aardappelpuree, gebraden vlees en champignons.

 

SNP Natuurreizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vermelding i.v.m. cookiewetgeving websites:

 

Om er voor te zorgen dat alle functionaliteiten van deze website naar behoren werken, gebruikt deze website cookies.
Deze cookies bevatten geen persoonlijke informatie en zijn niet gevaarlijk.
Daarnaast kunnen cookies gebruikt worden om bezoekers te analyseren, teneinde u en andere bezoekers een nog betere website-ervaring te geven.
Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Op deze informatieve website hebben we enkele advertenties geplaatst van onder andere Waschbaer, dit is om een klein gedeelte van de kosten voor het in de lucht houden van deze kruidenwebsite te kunnen betalen. De advertenties zijn met zorg door ons gekozen en deze bedrijven dragen wij een warm hart toe.
Mocht je op een later moment besluiten om iets te gaan bestellen bij een van deze bedrijven, ga dan alstublieft  via de advertentie op onze pagina, dan krijgen wij een kleine vergoeding hiervoor.  Hartelijk dank, namens Ella van de Kruidenkorf.